Thursday, October 21, 2010

by effaAfifah

mase::org nga solat jumaat
location::2 building serupe

salam,,

Tuesday, October 5, 2010

kaitan memancing dan solat....

by effaAfifah

time: 4.46pm
environment: goyang kaki laju2!!!


post ini di create di kala....ade dikalangan GF y gelak+senyum sorang2 dlm opis,sambil berusehe mengkaber daripada staff....walopon da kantoi pon.....ni sume bile berYM bersame...n topik y di'isu'kan x leh bla.....boleh dikatekn "KES BERPROFIL TINGGI"

merujuk waktu diatas...hehe...ni time2 melepas kn lelah..setelah berhempas pulas.....
so enjoy reading!!!

Ajis memang kaki pancing, mana saja lubuk & sungai semua dia pergi, kalau ada yg cakap kat sungai tu ada ikan, ajis mesti pi try mancing kat situ.

Satu hari masa minum kat kedai kopi Pak Ngah Jiman, Ajis terdengar rakan2 sekampungnya bercerita tentang satu lubuk baru yg banyak ikan ditemui kat sungai di kampung seberang, kampung tu agak jauh & pedalaman sungai tu lebih kurang 5 km dr kampung tu, dekat tepi pinggir hutan.

Tengahari tu, Ajis dah bersiap nak pegi memancing kat lubuk yg diceritakan, siap pakai helmet, Ajis masukkan bekalan minum petang dan pancingnya dlm raga motor. Sepanjang perjalanan Ajis bernyanyi riang, jauh jugak nak kekampung seberang tu, dah hampir masuk waktu Asar baru Ajis sampai, teringat pulak dia tak sempat solat Zohor tadi & dia terpikir, karang kalau terus pi sungai tu, tak sempat plak solat Asar.

tak lama kemudian Ajis nampak sebuah surau yg agak uzur kat tepi jalan sunyi kampung tu. bergegas dia berhenti, ditengoknya keliling tak ada orang, sunyi saja surau tu.

Ajis segera mengambil wuduk dgn tergesa2 sbb waktu Zohor dah hampir nak habis.


Masa Ajis di rakaat yg kedua, Ajis tiba-tiba terdengar bunyi suara orang ketawa. Bulu romanya tiba2 meremang, "Hish, sapa pulak yg gelak2 tu?" bisik hati Ajis, setiap kali Ajis sujud, Ajis terasa kepala & tengkuknya berat dr biasa, Ajis tak sedap hati, ni surau tinggal ker, sbb dah uzur sangat dan alahai, sapa pulak duduk kat tengkuk dia ni.

Sedaya-upaya Ajis tenangkan hati, selesaikan solat dgn segera, dia nak tinggalkan cepat surau tu. Bulu romanya semakin meremang-remang sbb suara org ketawa semakin ramai, ada yg sampai terbatuk-batuk.

Syukur, Ajis dah berada di tahiyat terakhir, selesai memberi salam ke kanan dan ke kiri, Ajis meraup mukanya dgn tangan dr atas ubun2 kepala sampai ke dagu, then tiba-tiba Ajis tersedar.

hehehe.rupa-rupanya dia terlupa nak tanggalkan helmet masa nak sembahyang tadi, sbb terlampau nak cepat, bila dia toleh belakang, patutlah dengar orang ketawa, rupa-rupanya tok imam, bilal dan orang2 kampung yg dtg nak sembahyang Asar duk gelakkan dia sebab Ajis sembahyang pakai helmet, patut ler kepala dia rasa berat semacam.

Terus Ajis blah macam tu ajer, tak jadi pi memancing, dia pusing balik, sembahyang Asar kat rumah sendiri sajalah jawabnya.

*moralnyer...solat tu tiang agama!!!!...so solat la di awal waktu...(^^,)~kepade mat2 moto n mat2 rempit n mat2 pancing n mat breakdance...aware yerk!!(perlu ke mat??....umum tau...hehe)

Sunday, September 26, 2010

The Thrill Of Final Exam!!!! walla!!

by effaAfifah


environment::tensen+terimbau+mempoyokan diri

assalammualaikum to GF!!! and all reader (kalo ade la)hahaha....selamat hari raye !!!!!..hehe...
3rd yr 1st sem!!!.....dulu2 sejak 1st year...lepas rayer je da kecoh final kn...hahaah
soklan y base diajukan ada seperti berikut::

  1. wey,korang da start bace??
  2. wey,da byk ke ko bace?>
  3. pergh,x on9....stdy byk r tuuuuu...
  4. projek da siap?
  5. kelaut weyyyyy?
  6. wey soklan no_ ko jwb ape?
  7. ade past yr??
  8. aq wat past yr je...huhuhu
hahahahhaah...tu antare soalan la......byk lagi tuuuuuu.......rindu giler....sem ni x der exam...hohoho...best exam...nk2 mase stdy week.....mmg tido thp maximum la.....
mase intern ni la baru rase best giler exam....hahhaha....
satu bende y paling rindu ialah......"perot bunyik time exam"ahaksssssssssssss...buruk giler perangai.......hahah...yela..exam kn senyap....so bole dgr....wakakak...selalu sore ktorg y kuat ni da leh kaber....

mase exam...bole dikate kn ramai y antare kami berusehe lawan ombak laut y kuat(tenet)..walopon ktorg selalu ja hanyut(kelaut3...weh!!!) ade gak y letak kate hikmat kat note2..."jauhi FB!!!"..hahah...berhasil ke????

bus 2 tinggkat!!! ahahh....ktorg mmg suke....time exam je bus ni appear....x kesah la..kat bwh tu byk kosong...ktorg tetap nk dok atas...hahahah....(base la..perangai cani x leh nk kawal)..pastu pepandai sendiri la menjerit..(pakcik nk turun!!!!!!)...maklum la...loceng x der....n dari atas nk kebawak tu..jaoh perjalanannyer...hahhahahahaha

ape pon...even x der final sem ni...
ktorg kene hadap....report!!!presentation!!!lecturer!!!supervisor!!!kolej!!!!..errrkkk kolej?????
ni isu carik pasal name nyer...hahahhahaha~suda ku byg kn keadaan huru hare nnt....nk2 kalo ade campor tgn mak bpk.....~waaaaaaaa...aq nk gelak dulu ea...hahahhahahahahahahaha...
part2 klimaks ni..kalo record bgos gak.....y penting ending sume suci....hik3....

ok wey...aq nk meratap...esok keghoje lgi.....huhuhu....ntah bile la bole kembali ke istane kace(dulu benci sgt....amekaw!!!!!!!)

"7 weeks left!!!"

Tuesday, September 7, 2010

kehadirannya dinanti*pemergiannya ditangisi*انّا للہ و انّا الیه راجعون

by effaAfifah

date:28 ramadhan (7/9/2010)
tujuan:menghilangkan bosan!!!

assalammualaikum,
hurm ..ramadhan da di penghujung je pun ni...kejap je kn...huhu....so skang ni ramai gak la da cuti blk kg.....y mmg kat kg pon ade gak y da cuti....TETAPI!!!ade gak y tersadai kat opis smpi saat akhir...nk wat cane......heheheh...bersyukur la..dari x der cuti.....huhuhu....

so checklist korang bulan pose ni da accomplish ke???? ke checklist nk raye y nga di pokus kn???
hehe...

nk dkt raye ni..mcm2 hal jd....base la setiap ari ade bnd baru....bnd lame pon ade gak....hahaha....erm...lepas rayer kene bear in mind...report!!! lecturer!!..buku log!!!!....(walopon)
hahahah...
k la,,,,

ahlan ya syawal......maal salamah y ramadhan...semOga bertemu lagi!!!.....

sambut la lebaran ini dgn penuh kesederhanaan....insyaAllah..(^^,)

Wednesday, August 25, 2010

ihya ramadhan

by effaAfifah

location: di bumi Allah
masa:9.55p.m

assalammualaikum....

aloha GF n sesape je y bace (kalo ade la..haha)......setelah mendapat aduan bahawa blog ini telah terbiar sekian lame.....n ade komplen layout suda xpired (bojel blog ni bln2 pose ni...)....aduan telah di hantar ke ajk tugas2 khas......
n skang.....wallla!!!!!!!!!!!!!!!!......hak3...time kasih kerane bertugas.....=)

skang ni sume bz ngn intern memasin(walopon)~haha~skang ni ramadhan...teringat aktiviti GF dolu2.....smpi ade y syak ktorg x pose...ade ke patot????hahahah.....dorang tgok ktorg segar bugar kn...heheh....padahal,energy tu ade ble ngn GF je...kalo sensorang kat bilik tu...mmg terkulai layu la...hahaha

niyang rapik...bkn tajuk citer y di kait kn,,,tp name ni...ade la name jolokan ktorg utk restoran tmpt ktorang buke pose same2 taon lepas.....bab perancangan mmg x der sape leh chalenge....
siap ade kabel aney teksi!!!.wakaka......mcm base...hura-hare...mmg sinonim la...tp ktorg mmg da base...so nothing much..alhamdulillah...

kalo lepak time ramadhan...ktorg ni mmg suke bercerite....mcm2 genre ade....hahahah....tp special ramadhan...mase ktorg berborak, mesti ade ost lagu rayer.....walopon lagu y same....ktorg ulang2.....hheheheheh....

rancangan peberet ktorg x laen x bukan "ketuk2 ramadhan" haha...ktorg mmg layan la citer ni....ptg free....on je...selalu la gak ktorg lepak kat lab on speaker kuat2....hahaha..pastu mule la terliur....bkn ape ktorg rase rncgn tu menarik....artis pon spoting.....moreover ktorg mmg suke mkn....ktorg mmg suke sgt mkn,,,walopon ade gak lak sore2 ckp nk diey,,,"xder makne nyer"hahaha

sehari sebelom cuti....da start da pack2 *(kalo rajin)~n by the time nk blk kolej....start da peluk2 bagai...mcm da x jmp lg......touching gitu.....walopon mlm tu ym!!hahahah

mcm2 lg....hopefully kite leh proceed sem dpn...insyaAllah.....
gO GF!!!

(^^,)

Tuesday, August 24, 2010

::SALAM rakan-rakan!!::

by liyanazaki

hai semua......
dah lama x letak background kat blog terCENTA kita ni ha,,
aritu agak lama gak "bojel" tapi skang dah de polka2 dot2 gitu,,,,hak3
lantak la korang suka ke x,,aku pun just pick yang mana menambat hati aku dulu,,=))
tapi kalau x suka,bagi tau la,,xpun edit la sendiri!!
aku malas dah nak edit!! (ala2 merajuk,,hahahaha..p/s:xde la!!memain je)
dah la,,nak pokus wat keja lak,,
kang x pasal2 x siap,,penasihat besar nak tengok progress nanti,,
doakan KAMI!...
k la,,daaa~~
"aku rindu kat korang:nak lepak:nak makan:nak ketawa:nak bercakap x henti: DGN KORANG!!"

nLmz~

Tuesday, July 20, 2010

internship~new world~high expectection

by effaAfifah

atmosphere~bile malam bulan mengambang,,,haha


tanggal 5hb July 2010...bkn bufday sesape pon dlm GF....tp tarikh ni mmg kasi makne y mendalam...
5hb july ialah trikh bermula nyer Sem 1,3rd yr kami...
sem ni..ktorg x g kuliah...xder assignment..xder projek...xder exam...x der xtvt wajib (hangout bersame)...tp sem ni...
kami sume berpisah de mi internship...masing2 bwk haluan sendiri...
beriye carik tempat same...tp kalo da Allah dah tentukan kene sendiri2...redha je la...
mase intern ni la..
ramai y active ym...kalo dulu ramai invi..tp skang bile da terdesak+bosan ...on je ym...hahaha
kat FB lak rami y meluah kn perasaan...rindu ukm,kerja penat,x best,x related,OT...mcm2 keluhan...
base la manusia....hehe.....
rase x saba nk bln 11....ari pangkah kalender.....

"in life
the things we want
we cant have
in life
things we need
The are given to us"

insyaAllah kite jmp lg.....this is only the three 1st week of intern....

Tuesday, July 6, 2010

~intern oh intern.....~

by junaidah

arini masuk la hari ke-3 kite semua intern...
aku sure macam2 kisah tntg intern yg kite ade...
de yg best da gak yg xbest....
aku kt cni kalu nk ckp pasal place n staff mmg aku bg 4 star r....hehe
tp kalu bab keje kureng cket r....
bz seyh....
xsabar nk tukar department ni...hoho....
jom r kongsi pengalaman korg intern lak...
kasi meriah2 cket blog ni....hehe

~jue~

Friday, June 4, 2010

"..terjatuh dlm harapan..............."

Filem~Lagenda Budak Setan
Lagu~Bila Cinta
Penyanyi~Filianti Vlee

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Sunday, May 30, 2010

*Nasihat Imam Ghazali*

..pada suatu hari Imam Ghazali bersantai dengan murid2nya....
Bertanyalah Sang guru kepada murid2nya :

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan kita ?
Murid2 : Sahabat, orang tua.....

Imam Ghazali : benar....tapi yang paling dekat adalah kematian karena
tiap2 yang berjiwa akan mati.....

Imam Ghazali : Apakah yang paling berat ?
Murid2 : Gajah....
Imam Ghazali : benar ....tapi yang paling benar adalah nafsu
hati2 dengan nafsu

Imam Ghazali : Apakah yang paling ringan?
Murid2 : kapas...debu....
Imam Ghazali : benar....tapi yang paling benar adalah meninggalkan
sholat, begitu mudah orang meninggalkan sholat karena
urusan lain

Imam Ghazali : Apakah yang paling jauh dari kita?
Murid2 : Negeri cina, matahari .....
Imam Ghazali : Benar....tapi yang paling jauh adalah masa lalu....yang
kita tak pernah bisa menjangkaunya lagi....hati2lah
dengan waktu....gunakan waktu sebaik2nnya....

Imam Ghazali : Apakah yang paling tajam?
Murid2 : pedang....
Imam Ghazali : Benar...tapi yang paling benar adalah lidah....hati2lah
dengan lidah karena dapat menyinggung perasaan orang
lain

Its a cute luv story ~


A guy had cancer,,and had only 30days left...
He liked a gurl who is working in a cd shop but he never told her about his luv.
Everyday he used to buy a cd just to spend some time with her...
After a month, he died,,=((
When the gurl went to search for him, his mum told that guy already died out of cancer and his mum took the gurl to his room. After that gurl open the door, she saw all the cds unopened and the gurl start crying........
do u want to know why ??
Because, actually she already put her love letters for him inside all the cds that had been bought by that guy..
As a conclusion, actually both of them was fall in luv,,but never expires,,,,("_)

Thursday, April 15, 2010

jom sume buat....


td aku layan2 fb....
ttbe tjmp app ni....

warna hari lahir....
http://apps.facebook.com/birthday_color/?ref=mf

jom r sume wat pas2 post kt cni....



Sunday, April 11, 2010

MAN JADDAH WA JADDAH MAN ZARRA HASADAH =)



Musim~autum in my heart[EXAM!!!!]
Purpose~mengilhamkan mase depan mencipta harapan...

well...stdy week da abes...the point is, stdy ke?? haha....sile rujuk pict diatas...phm2 sendirk bile sensorang kat bilik tuh...hahahah...cover je bile jmp live!!hak3.... stdy n exam kali ni laen ckit...
coz ade kolej y cafe nyer TUTUP!!!~hohoho..mmg derita merindu nasik la...so since today is the 1st day exam utk sem ni...

good luck!!!
man jaddah wa jaddah, man zarra hasada!!!!

usaha
+jujur+tawakal+ikhlas






video

(Drag me head first, fearless)
We were both young when I first saw you
I close my eyes and the flashback starts Im standing there
(Jump then fall)
On a balcony in summers air
(Jump then fall into me)

Youre on the phone with your girlfriend shes upset
Shes going off about something that you said
She doesnt get your humor like I do
(Jump then headfirst fearless)

(You stare at the phone)
But you were Romeo
(He still hasn't called)
And my daddy said stay away from Juliet
(Can't feel nothing at all)
And I was crying on the staircase
(When he said forever and always)
And I said

Romeo
(You're the reason for the teardrops on my guitar)
(Forever and always)
I'll be waiting all thats left to do is run
(Today was a fairy tale)
You'll be the prince and I'll be the princess
(Only thing that keeps me wishing on a wishing star)
(Forever and always)
It's a love story baby

You should've said no
You should've gone home
I'm wondering if you'll ever be coming around
(Our song is the slammin' screen door)

I Should've been there
In the back of your mind
(Forever and always)
When I met you on the outskirts of town

And I said Romeo save me
(I'm not a princess, this ain't a fairy tale)
I keep waiting
(Lead me up the stairwell)
Is this in my head, I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring and said,

Marry me Juliet
(You're the reason for the teardrops on my guitar)
(Forever and always)
Can't you see that I'm the one who understands you
(Today was a fairy tale)
Our song is the slamming screen door
You belong with me
(Jump then head first fearless)

Romeo save me
(Only thing that keeps me wishing on a wishing star)
(Forever and always)
I've been here all along so why can't you
(You should've said no)
Our song is the slamming screen door
You belong with me
(Jump then head first fearless)

Marry me Juliet
(You're the reason for the teardrops on my guitar)
(Forever and always)
Can't you see that I'm the one who understands you
(Today was a fairy tale)
Our song is the slamming screen door
You belong with me
(Jump then head first fearless)

Romeo save me
(Only thing that keeps me wishing on a wishing star)
(Forever and always)
I've been here all along so why can't you
(You should've said no)
Our song is the slamming screen door
It's a love story baby just say yes


[really admire this song!!]


Friday, April 2, 2010


stuDy WeEk muncul lagiiiiiii,,,,,,,,,



di kesempatan yang ada,,,cewaaahh...hak3
selamat bercuti untuk study ye rakan2 yang genius sekalian,,
sama2 la kita berdoa untuk dapat result yang baik untuk sem ni..
bekalan untuk LI jugak nanti,,heheheh
LI konon,,,padahal masih di awang-awangan,,,huhuhu
senang kata,sama2 berdoa agar kita lebih rajin study walaupun yang tukang post ni pun sama je,,tu yang mintak rakan2 doakan,,hik3
senang kata,,,
SELAMAT MENGASAH@MENAJAMKAN ALATAN PERANG

masing2,,,hehehe



~ nLmz


Wednesday, March 31, 2010

...Ketika Cinta Bertasbih...


lirik lagu~tuhan beri aku cinta

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


"~“Sesiapa yang jatuh cinta lalu dia memelihara kesucian dirinya dan bersabar hingga meninggal dunia, maka dia adalah seorang yang syahid”~"
wallahualam......

"*Ya Allah maha pemurah dan maha pencipta
Terima kasih atas pertemuan antara aku dan dia
Jika nyata bukan dia asal tulang rusukku
Kikiskanlah pesonanya dari kedua mata*"

Wednesday, March 17, 2010

*ummati*,,,*ummati*...*ummati*



luangkan masa kalian untuk membaca.. ambil peringatan dari Baginda Nabi sempena keputeraannya tahun ini.. tunjukkan kecintaan pada Rasulullah s.a.w...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.

Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.

Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini.

Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu' 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu' itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari.

Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama' yg faqih dalam ilmu perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.

Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu' dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu', beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, "Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri.."

Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun 'forward message' pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.

Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah..indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, "Assalamu'alaikum, ana Rasulullah.." Subhanallah..baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan "Enti fil masjidi" (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!

Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta' ala; "InnaAllahama' assobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar). Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; "Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana.." Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya "Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!". Ya Rasulullah... Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.

Kemudian Nabi katakan lagi; "Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti.." Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; "Ummati.. ummati..ummati..." dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi. Beliau merintih, "Jangan pergi Ya Rasulullah.." tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua'lam...

Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya "Jangan pergi Ya Rasululah..." Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.

Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa'kan pada Allah atas ni'mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.

Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. "Apa sangatlah sakit yg aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w.."

Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan "Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah..." Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; "Assalamu'alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa' ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin 'affan dan Ali.." Subhanallah..Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina 'Ali yg agak kecil orangnya.

Para Sahabat mengatakan; "Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti.." Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:

"Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan 'sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.' Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu.."

Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah..waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan; "Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar.." Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.

Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah..dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. "Ya Allah, penyakit ana dah sembuh.." Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu'. Dengan tubuh yang 'baru', beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. "Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan.."

Beliau berpesan pada kami; "Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar..."

Keperibadiannya indah. Cerminan al-Quran katanya 'Aisyah ra. Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman. Mencintainya suatu kemuliaan...

Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelosah melihat sesuatu yang tidakmereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, "bukankah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah menjawab, "Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku... Aku sangat rindu bertemu dengan mereka.."

Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya (al-Ahzab:56)

p/s: sungguh...berderaian air mataku mengalir..daku rindu akan dirimu..Ya Rasulullah!
(kisah ini dinukilkan oleh sahabat Syamimi hasil pengalaman benar yang telah dilalui..pernah disebarkan melalui e-mel & blog sebelum ini..)

sesungguhnya,ana sangat bersyukur kerana dilahirkan didunia ini sbgai ummat nabi Muhammad S.A.W...
banyakkan lah berselawat dan mendengar zikir..insyaAllah kita semua akan mendapt syafaatnya di Akhirat kelak..wallahu'alam..(*_*)

Nota: Orang2 yang bijaksana itu mengambil i'tibar, justeru, ambillah pengajaran kisah ini.


"sejaOh mane kebenaran kisah ini...kami sendiri tidak pasti....kerana yang pasti hanya Allah y lebih mengetahui.....ikhlas kn hati kita untuk mendapatkn ikhtibar...InsyaAllah"

use to call us not "BZ" pers0n



lokasi~YOU KAY AIM
masa~sedang tahan ngntok
objektif~'semOga dpt m'akhri seGalanya dGn tenanG'

assalammualaikum...
lately ni...ktorg bz...huhu....sedang mengurus kn byk projek berjuta2 kami....
hahah....final exam da nk dkt...tu pun sempat gak lectuer nk kasi disert2 assingment...
hehehe..layan2.....name pon student...

akhir kate...
semoga berjaya!!! system management (TS) vs artificial intelligence(TC)

p/s---> jom lawati http://starlite4.blogspot.com/
ade stok baruuuu...very howwwwtttt!!!!!








Saturday, February 27, 2010

단어 제외 [without_words](^^,)




shouldn’t have done that,
I should have pretended not to know
like I didn’t see it, like I couldn’t see it
I shouldn’t have looked at you in the first place
I should have run away

I should have pretended I wasn’t listening
like I didn’t hear it, like I couldn’t hear it
I shouldn’t have heard your love in the first place

Without a word, you made me know what love is
Without a word, you gave me your love
Made me fill myself with your every breath
Then you ran away

Without a word, love leaves me
Without a word, love abandons me
Wondering what to say next
My lips were surprised
It came without a word

Why does it hurt so much?
Why does it hurt continuously?
Except for the fact that I can’t see you anymore, and that you’re not here anymore
otherwise, it’ll be just the same like before

Without a word, you made me know what love is
Without a word, you gave me your love
Made me fill myself with your every breath
Then you ran away

Without a word, love leaves me
Without a word, love abandons me
Wondering what to say next
My lips were surprised

Without a word, tears starts falling down
Without a word, my heart is broken
Without a word, I waited for love
Without a word, love hurts me

I’ve become transparent, I’ve become a fool
and I cry just by looking at the sky

Without a word, separation finds me
Without a word, the end comes to me
It tool my heart by surprised
To send you away unexpectedly
It came without a word

Without a word, love appears
Without a word, love vanishes
Like a fever I’ve had, maybe all I have to do is hurt for a while
Because in the end, the only thing that remains are scars





Wednesday, February 24, 2010

fly me to the moon....



Fly me to the moonLet me sing among those starsLet me see what spring is likeOn jupiter and marsIn other words, hold my handIn other words, baby kiss meFill my heart with songLet me sing for ever moreYou are all I long forAll I worship and adoreIn other words, please be trueIn other words, I love you


Friday, February 5, 2010

*balloon*



jom discover bufday kiter....syok gak....sekadar muhasabah diri ok..=)

klik link nih---> http://www.findyourfate.com/numerology/birthdays.htm#top



Friday, January 22, 2010

bertahan...(T_T) *starlight tears*




kali ini aku bertahan

untuk aku meneruskan

aku bertahan dari segala dugaan

meskipun seringkali goyah

aku mencuba sedaya upaya untuk bertahan

kerana aku tahu

yang maha Esa itu mahu aku sentiasa bertahan

biar aku lemah

biar aku alpa

biar aku dihina

biar aku dipandang rendah oleh sesiapa pun

aku akan terus bertahan keranaNya

bertahan bukan mengalah

bertahan adalah kekuatan membina taqwa

bertahan kerana mengetahui hakikat hidup

bertahan kerana mengetahui kebenaran

bertahan kerana allah tidak pernah meninggalkan kita

aku akan terus bertahan....subahanallah.....


p/s:

sila lawati htth://starlite4.blogspot.com

Monday, January 18, 2010

PERHATIAN untuk kesekian kalinya !!!!!!!

layarilah blog www.starlite4.blogspot.com untuk mendapatkan pelbagai jenis selendang mahupun cardigan yang semestinya akan menarik perhatian anda!!!!

Sunday, January 17, 2010

penting!!!

sila lawati starlite4.blogspot untuk melihat cardigan2 dan selendang2 terbaru dan xclusif!! semuanya trendy dan menarik!! harga bpatutan! cubalah!

_kerana dirimu dan diriku begitu beharga_

Thursday, January 14, 2010

Biggest PC Fair UKM


Sunday, January 3, 2010

Subahanallah.....




kenape kdg2 kite rase x sedap ati???
sume y kiter wat,ader je x kene.....bnd ni selalu gak terjadi......
kite selalu tertanye2...tp kdg2 kite hanye statik tertanye2 tnpe jmp sebarang jawapan...well, it will become worse kalo kite da rase ok blk...n kiter lupe nape kiter sedey n x sedap ati b4 ni....
mmg lumrah manusia.....alpa,lalai,kdg2 yakin bile wat slah...hehe...
[mungkin bg dy bnd tu x salah 'sgt']..wth...
hurm,,some said that...
kadang2 bile allah nk bg kiter sesuatu y lebih baek,,,,
allah mungkin akan menguji hambaNya dulu...so,that dy tahu taqwa hamba itu....
tp mayb kiter ader wat silap kat mane2....allah ingin menegur,,,
sesungguhnya allah amat menyayangi hambanyer...dah la wat salah kat bumi allah...
allah sendiri y menegur....tp manusia...huhuhu...
ye... kiter tahu..
ucapan maaf itu sgt elok....tp harusla dtg nya dari penuh IKHLAS dan kesedaran dlm diri.....try muhasabah diri...care ni mungkin berkesan....
fikir ape y telah kite wat...
n mohon allah memperelokkan,ape y sudah,sedang,n akn kite lakukan...
insyaalah,,,
'doa adalah senjata org muslim'=))

hati hendakla istiqamah..taqwa saje y membezakan kita...
setiap ape y kite lakukan dimuka bumi ini...hendakla sentiase bersandarkan kpd allah..
senitasalah kite bersyukur....di setiap hela nafas kita...
allah telah mengurniakan pelbagai nikmat...alQuran adalah kitab agung...
tidak guna ilmu tanpa amal....no praktikal beb....
universiti pon ade LI..haha..

~setiap hamba adalah fakir,dan dari kefakiran itu la allah memberikan rahmat hidayah
dan petunjuk....itu lah NUR agung dari allah~

*sekadar salin memperingati*